CONCERT - zondag 10 februari  - 15:30 uur  - Uilenburgersjoel, Amsterdam

In dit concert vindt de première plaats van een unieke compositiereeks: een Psalmencyclus van Paul de Boer (componist, en dirigent van Tegenlicht). De cyclus bestaat uit vijf psalmen in een frisse Duitse Bijbelvertaling. Tekst en opbouw zijn zorgvuldig gekozen en hebben een mooie muzikale spanningsboog. Gecomponeerd in het geheel eigen idioom van Paul de Boer, muziek met fijnzinnige harmonieën en wendingen die verrassen. De psalmen zijn afwisselend van sfeer - van een rustig soort mantra tot uitbundig Halleluja - en worden onder meer met elkaar verbonden door terugkerende muzikale motieven.

Daarnaast staan twee Davidspsalmen van Cyrillus Kreek (Estland), getoonzet op prachtige volksmelodieën. En het Magnificat van Arvo Pärt (Estland) waarin klankclusters en lange lijnen verstilling oproepen. Van John Tavener (Groot-Brittannië) klinkt het ontroerende Song for Athene - met tekstfragmenten van Shakespeare - en The Lamb. 

En we zingen liederen van Francis Poulenc (Frankrijk). Delen uit Sept Chansons, op poëzie van Paul Éluard wiens surrealisme weerklinkt in de muziek. Als lichtere noot in het programma: volksliederen over prille liefde op het platteland.